Vyhřeznutí ploténky (hernie disku): Příznaky, příčiny a konzervativní léčba

Vyhřeznutí ploténky (hernie disku): Příznaky, příčiny a konzervativní léčba

Vyhřeznutí ploténky je běžný zdravotní problém, který může mít vliv na každodenní život mnoha lidí. V tomto článku se podíváme na to, co to vyhřeznutí ploténky je, jaké jsou jeho příčiny, symptomy, možnosti léčby a prevence. 

Co je vyhřeznutí ploténky?

Vyhřeznutí ploténky, často označované jako hernie disku, je stav, který postihuje strukturu meziobratlové ploténky v páteři. Tato ploténka má klíčovou roli v našem pohybovém systému – funguje jako tlumič nárazů a zajišťuje pružnost a pohyblivost páteře. Normálně se ploténka nachází mezi jednotlivými obratli, kde pomáhá rovnoměrně rozložit tlak a zatížení, které na páteř působí během různých aktivit, jako jsou chůze, běh, skákání nebo dokonce sezení.

K vyhřeznutí ploténky dochází, když se její měkké, gelovité jádro (nucleus pulposus) protrhne nebo se posune skrze vnější vláknitý kruh (annulus fibrosus). Tento jev může být zapříčiněn několika faktory, včetně degenerativních změn souvisejících se stárnutím, akutním zraněním, dlouhodobým zatížením páteře při práci nebo sportu, nebo kombinací těchto faktorů. Jakmile dojde k protržení nebo posunutí ploténky, může dojít k tlaku na nervy, které procházejí páteří. Tento tlak je zdrojem různých symptomů.

Symptomy

Symptomy vyhřeznutí ploténky se mohou lišit v závislosti na umístění vyhřeznutí a míře tlaku na nervy. Nejčastější výhřez nastává mezi posledním bederním obratlem L5 a prvním křížovým obratlem S1. Kromě bolesti v zádech může klient pociťovat bolest, která se šíří po zadní straně hýždí, stehna a lýtka až k zevnímu okraji nohy a malíku. Další častý problém je vyhřeznutí ploténky mezi obratli L4 a L5, což vede k utlačení nervového kořene L5. Pacient může pociťovat bolest a změny citlivosti na zevní straně stehna a na přední části holeně a nártu. V tomto případě může být obtížná chůze po patách. Útlak v oblasti mezi L3 a L4 obratlem (kořen L4) se projevuje bolestí a změnami citlivosti na přední části stehna a vnitřní straně holeně až k vnitřnímu kotníku. Oslabení může být patrné při vstávání ze židle nebo při chůzi po schodech.

Příčiny

Příčiny vyhřeznutí ploténky jsou mnohostranné a zahrnují kombinaci fyzických, životních a zdravotních faktorů. Zde se podrobněji zaměříme na ty nejčastější příčiny tohoto častého zdravotního problému.

Stárnutí a degenerativní změny: Jedním z nejčastějších důvodů vyhřeznutí ploténky je stárnutí. S věkem dochází k přirozeným degenerativním změnám v páteři. Ploténky ztrácejí svou hydrataci a stávají se méně pružnými. Tento proces snižuje jejich schopnost odolávat tlaku a zvyšuje riziko prasknutí nebo posunutí. Tyto degenerativní změny mohou být způsobeny dlouhodobým opotřebením a zátěží páteře, a jsou tedy běžnější u starších dospělých.

Zvedání těžkých břemen: Nesprávné nebo opakované zvedání těžkých předmětů může způsobit okamžité nebo postupné poškození plotének. Při zvedání zátěže nesprávným způsobem – tedy ohýbáním se v pase namísto použití silných svalů nohou a boků – dochází k výraznému tlaku na dolní část páteře. Tento tlak může vést k prasknutí nebo posunutí ploténky, zejména pokud je tato aktivita prováděna často nebo s nadměrným zatížením. Co Nadváha a obezita: Nadměrná tělesná hmotnost klade větší zatížení na ploténky, zejména v oblasti dolní části zad. To může vést k jejich přetížení a postupné degeneraci. Obezita zvyšuje riziko vyhřeznutí ploténky také tím, že přispívá k nerovnováze a špatnému držení těla, což dodatečně zatěžuje páteř.

Sedavý životní styl: V dnešní době je sedavý způsob života častým jevem, zejména u lidí pracujících v kancelářích nebo trávících hodně času před počítačem. Nedostatek pravidelného pohybu a dlouhé hodiny sezení v nepřirozených polohách mohou vést k oslabení svalů podporujících páteř a zvyšovat tlak na ploténky. Tento oslabený stav svalstva znamená, že páteř není dostatečně podporována, což zvyšuje riziko vyhřeznutí ploténky.

Příznaky

Bolest v zádech nebo krku: Bolest je primárním a nejčastějším symptomem vyhřeznutí ploténky. Místo, kde se bolest objevuje, je obvykle dobrým ukazatelem umístění postižené ploténky. Pokud je ploténka vyhřeznutá v krční oblasti páteře, bolest se obvykle projevuje v krku a může vyzařovat do ramen a paží. Pokud dojde k vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, což je nejběžnější, bolest se cítí v dolní části zad a může vyzařovat do nohou. Tato bolest může být ostrá, pálivá, nebo může mít charakter stálé tupé bolesti.

Vystřelování bolesti do končetin: Tento symptom je často popisován jako bolest, která „střílí“ nebo „cestuje“ do končetin – do rukou v případě krční ploténky a do nohou v případě vyhřeznutí bederní ploténky. Tato bolest může být způsobena tím, že vyhřezlá ploténka tlačí na nervové kořeny, což vede k podráždění a bolesti v oblastech, které tyto nervy inervují. Co Necitlivost nebo brnění: Tlak na nervy může způsobit ztrátu citlivosti nebo pocit brnění v postižených oblastech. Tento pocit může být přítomen v různých částech těla v závislosti na umístění postižené ploténky. Například necitlivost nebo brnění v nohou může být spojeno s bederní ploténkou, zatímco tyto pocity v rukou mohou naznačovat problém v krční páteři.

Slabost svalů: V některých případech může vyhřeznutí ploténky vést k svalové slabosti v oblastech, které jsou inervovány postiženými nervy. To může být zvláště znepokojivé, protože to může ovlivnit schopnost vykonávat běžné denní činnosti. Například slabost v nohou může způsobit obtíže při chůzi, zatímco slabost v rukou může ztěžovat uchopení nebo držení předmětů.

Léčba

Léčba vyhřeznutí ploténky je komplexní proces, který se zaměřuje na zmírnění bolesti, obnovení funkce a předcházení dalším zraněním. Zde se podrobněji podíváme na různé aspekty léčby:

Odpočinek a úprava aktivit: V počátečních fázích léčby vyhřeznutí ploténky je často doporučován odpočinek a omezení aktivit, které mohou příznaky zhoršovat. To může zahrnovat snížení fyzických aktivit, zejména těch, které zatěžují záda, jako je těžké zvedání nebo opakované ohýbání. Důležitá je také úprava sedacího prostředí, například použití ergonomické židle nebo zajištění správné opory pro záda při sezení.

Léky proti bolesti a protizánětlivé léky: Léčba obvykle zahrnuje použití léků proti bolesti a protizánětlivých léků, jako jsou nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), které mohou pomoci zmírnit bolest a zánět. V některých případech mohou být předepsány silnější léky proti bolesti, včetně opiátů, ale pouze na krátkodobé použití kvůli riziku závislosti a vedlejších účinků. 

Fyzikální terapie: Fyzikální terapie je klíčovou součástí léčby vyhřeznutí ploténky. Terapie se zaměřuje na posílení svalů podporujících páteř, zlepšení flexibility a celkové pohyblivosti. Speciální cvičení a techniky, jako je trakce nebo manuální terapie, mohou pomoci uvolnit napětí v zádech a zlepšit postavení páteře.

Injekce steroidů: Pro pacienty, u kterých standardní léčba bolesti a fyzikální terapie nepřináší dostatečnou úlevu, mohou být užitečné epidurální steroidní injekce. Tyto injekce přinášejí protizánětlivé léky přímo do oblasti kolem postiženého nervu, což může významně zmírnit bolest a zánět.

Chirurgický zákrok: Pokud konzervativní léčba nepřinese očekávané výsledky nebo dojde k významnému postižení nervů, může být potřebný chirurgický zákrok. Chirurgie se obvykle doporučuje v případech, kdy pacient trpí neustálou silnou bolestí, slabostí svalů nebo jinými vážnými neurologickými symptomy. Běžnými chirurgickými zákroky jsou diskektomie (odstranění části vyhřezlé ploténky), laminotomie nebo laminektomie (odstranění části obratle, aby se uvolnil tlak na nervy) a ve vzácnějších případech fúze obratlů.

Prevence

Prevence vyhřeznutí ploténky je klíčová pro udržení zdravé páteře a minimalizaci rizika vzniku tohoto častého zdravotního problému. Zde jsou podrobnější informace o různých preventivních opatřeních:

Pravidelné cvičení: Jednou z nejúčinnějších metod prevence je pravidelné cvičení zaměřené na posílení svalů podporujících páteř. Toto zahrnuje jak cvičení pro posílení břišních a zádových svalů, které pomáhají stabilizovat páteř, tak cvičení pro zlepšení celkové flexibility a vytrvalosti. Jóga a pilates jsou příklady aktivit, které mohou zlepšit flexibilitu a posílit svalový korzet. Pravidelná mírná aerobní aktivita, jako je chůze nebo plavání, také podporuje zdraví páteře tím, že zvyšuje krevní oběh a pomáhá udržovat správnou hmotnost.

Správná technika zvedání: Běžnou příčinou zranění páteře je nesprávné zvedání těžkých předmětů. Je důležité používat správnou techniku zvedání, což znamená ohýbat kolena a používat sílu nohou a boků k zvedání, nikoli záda. Při zvedání by měl být předmět udržován blízko těla a je důležité se vyvarovat otáčení nebo ohýbání trupu, což může způsobit nežádoucí zatížení na páteř.

Udržování zdravé hmotnosti: Nadměrná tělesná hmotnost zvyšuje zatížení páteře a může přispět k degeneraci plotének. Udržování zdravé hmotnosti pomáhá snížit tento tlak a snižuje riziko vyhřeznutí ploténky. Toho lze dosáhnout prostřednictvím vyvážené stravy a pravidelné fyzické aktivity.

Ergonomické pracovní prostředí: Mnoho lidí tráví dlouhé hodiny sezením u stolu, což může přispět k problémům s páteří. Ergonomické pracovní prostředí, včetně správně nastaveného stolu a židle, podpory pro záda a správného umístění monitoru, klávesnice a myši, může pomoci snížit zatížení páteře a podporovat správné držení těla. Důležité je také pravidelně měnit polohu a dopřát si krátké přestávky na protažení, aby se zabránilo dlouhodobému statickému napětí svalů a plotének.

Ortopedické vložky Medicovi: Ortopedické vložky Medicovi T40 mohou být užitečným doplňkem při léčbě a zmírnění příznaků vyhřezlé ploténky. Pro lidi trpící bolestmi způsobenými vyhřezlou ploténkou mohou být běžné denní aktivity, jako je chůze, nepříjemné. Vložky mohou zvýšit komfort při chůzi a snížit bolest. Pomocí patentované terapie vlnami vody poskytují stabilizaci chodidla, což může mít pozitivní dopad na celkové držení těla. Správné držení těla může pomoci snížit některé zátěže páteře a může tak nepřímo pomoci zmírnit některé příznaky spojené s vyhřezlou ploténkou.je 

Vyhřeznutí ploténky může být bolestivé a omezující, ale správným přístupem k léčbě a prevenci lze dosáhnout výrazného zlepšení. Vždy je důležité konzultovat lékaře pro správnou diagnózu a léčebný plán. 


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.