5 užitečných tipů, jak se zbavit bolesti paty

5_uzitecnych_tipu_jak_se_zbavit_bolesti_paty

Bolest paty je problém, který může výrazně narušit vaše každodenní aktivity a snižovat kvalitu vašeho života. Mnozí z nás zažívají tuto nepříjemnou bolest bez jasného pochopení její příčiny nebo efektivních způsobů, jak se s ní vypořádat. Od patní ostruhy až po zánět plantární fascie – důvody mohou být různorodé, ale společným cílem je najít úlevu a obnovit pohodu našich nohou. Ať už jste doma, v práci, nebo kdekoli jinde, zde je 5 ověřených tipů, které vám pomohou bojovat proti bolesti paty a vrátí vám pocit pohody při každém kroku. Připravte se na seznámení s jednoduchými, avšak účinnými strategiemi a cviky, které můžete snadno začlenit do své rutiny a dosáhnout tak dlouhodobé úlevy.

Ledové obklady a odpočinek

Jedním z nejefektivnějších a nejjednodušších způsobů, jak začít boj s touto bolestí, je přistoupit k základní, ale často podceňované metodě: použití ledových obkladů a zajištění dostatečného odpočinku.

Ledové obklady

  • Osvědčeným způsobem, jak rychle a efektivně zmírnit bolest a snížit otok, je aplikace ledu na postiženou oblast. Chlad má přirozený protizánětlivý účinek, který pomáhá snižovat zánět tím, že dočasně zužuje krevní cévy, čímž omezuje přítok krve do postiženého místa. Při aplikaci ledových obkladů je důležité dodržovat správný postup:
  • Zabalte led nebo ledový obklad do tenké utěrky nebo látky, abyste předešli přímému kontaktu ledu s kůží a zabránili tak riziku omrzlin. Aplikujte obklad na bolestivou oblast paty na 15 až 20 minut. Tento časový úsek je dostatečný na to, abyste pocítili úlevu, ale zároveň je dostatečně krátký na to, abyste předešli negativním účinkům chladu na tkáně. Opakujte tento postup několikrát denně, zejména po dlouhých obdobích stání nebo chůze, které mohou bolest zhoršit.

Odpočinek

  • Stejně důležité jako použití ledových obkladů, je i zajištění dostatečného odpočinku pro vaši nohu. Častou chybou, kterou mnozí lidé dělají, je ignorování bolesti a pokračování v každodenních aktivitách bez ohledu na bolest. Tímto přístupem však riskujete zhoršení zánětu a prodloužení doby hojení. Odpočinek neznamená úplné vynechání všech fyzických aktivit, ale spíše omezení těch, které vyvolávají nebo zhoršují bolest paty.
  • Vyhněte se dlouhodobému stání, běhu nebo chůzi po tvrdých površích. V případě potřeby používejte berle nebo jiné pomůcky, které vám umožní omezit zatížení vaší paty. Zaměřte se na aktivitu, která nezatěžuje nohy, jako je například plavání nebo jízda na kole. Pamatujte, že kombinace ledových obkladů a adekvátního odpočinku je základním krokem v léčbě bolesti paty. Tyto metody jsou jednoduché, ale mimořádně účinné a měly by být prvním krokem v jakémkoli plánu léčby. Pokud bolest přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité obrátit se na odborníka v oblasti zdravotnictví, který vám může poskytnout specifická doporučení nebo léčbu přizpůsobenou vaší situaci.

Protahování plantární fascie

Protahování plantární fascie je klíčovou součástí léčby a prevence bolesti paty, zejména pokud jde o zánět této šlachy, která podporuje klenbu vaší nohy. Tento zánět, známý také jako plantární fascitida, je častou příčinou bolesti paty a vzniká kvůli nadměrnému zatížení nebo napětí plantární fascie. Pravidelné vykonávání protahovacích cviků může pomoci uvolnit toto napětí, podpořit hojení a předcházet budoucím problémům.

Podrobný návod na protahování plantární fascie

Protahovací cvik je nejen jednoduchý, ale také mimořádně účinný při poskytování úlevy od bolesti. Zde je podrobnější návod, jak ho vykonávat správně:

  • Příprava: Najděte si pohodlné místo, kde můžete bezpečně sedět. Vyberte si židli nebo jiné sedadlo, které vám umožní udržet záda rovně a nohy nechat volně viset.
  • Začáteční pozice: Sedněte si a položte jednu nohu přes koleno druhé nohy. Tato pozice by měla umožnit snadný přístup k prstům vaší nohy a umožnit vám je pohodlně chytit.
  • Protahování: Pomalu a opatrně chytněte prsty na noze rukou. Důležité je, abyste nevyvíjeli příliš velký tlak a nevykonávali náhlé pohyby, abyste předešli možnému zranění. Jemně táhněte prsty směrem k sobě, až cítíte mírný tah na spodní části nohy. Tento tah by měl být cítit podél celé klenby, kde se nachází plantární fascie. Udržujte jej po dobu 30 sekund. Je důležité udržovat tento tah dostatečně dlouho, aby se tkáně mohly účinně uvolnit.
  • Opakování: Poté opatrně uvolněte prsty a nohu vraťte do výchozí pozice. Následně opakujte tentýž proces na druhé noze.
  • Frekvence: Tento cvik je možné vykonávat několikrát denně, nejlépe ráno před vstáváním z postele a večer před spaním. Pravidelné vykonávání tohoto cviku pomůže udržet plantární fascii flexibilní a může výrazně snižovat riziko bolesti paty.

Důležitá upozornění

Při vykonávání tohoto nebo jakéhokoli jiného protahovacího cviku je klíčové poslouchat své tělo a vykonávat pohyby s opatrností. Pokud pocítíte ostrou nebo intenzivní bolest, cvik okamžitě přerušte. V takovém případě je vhodné konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem, který vám může poskytnout další usměrnění nebo doporučit alternativní metody léčby.

Posilování svalů chodidla

Posilování svalů chodidla je kritickým krokem v prevenci a léčbě bolesti paty, protože silné svaly mohou efektivněji podporovat strukturu chodidla, čímž se snižuje tlak na patu a okolní struktury. Jednoduchý, ale účinný cvik na posilování těchto svalů zahrnuje použití běžného domácího předmětu – ručníku. Tento cvik je nejen praktický, ale také mimořádně účinný při zvyšování svalové síly a flexibility chodidla.

Podrobný postup cviku na posilování svalů chodidla

  • Příprava: Začněte tím, že si sednete na stabilní židli. Ujistěte se, že sedíte rovně s nohama volně položenýma na zemi. Vyberte si pohodlnou pozici, která vám umožní udržet záda v přirozené, vzpřímené poloze.
  • Použití ručníku: Položte ručník rovně na podlahu před vaše nohy. Pokud máte ručník větších rozměrů, můžete ho podle potřeby složit, abyste dosáhli optimální šířky pro cvičení.
  • Vykonání cviku: Pomalu, ale s jistotou použijte prsty na nohách k uchopení ručníku. Snažte se táhnout prsty ručník směrem k sobě, čímž aktivujete svaly na spodní straně chodidla. Tento pohyb vykonávejte opatrně, s kontrolou a s důrazem na přesné a účinné použití svalů chodidla. Po úspěšném uchopení a přiblížení ručníku úchop uvolněte a pohyb opakujte.
  • Frekvence a opakování: Vykonávejte tento cvik několikrát pro každou nohu. Ideální je začít s pěti opakováními a postupně zvyšovat počet, jak se budou vaše svaly posilovat. Tento cvik můžete vykonávat pravidelně, ideálně každý den, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Důležitá upozornění

Během vykonávání tohoto cviku je důležité ponechat zbytek těla v klidu, čímž se zabezpečí, že pracovat budou výhradně svaly chodidla. Pokud během cvičení cítíte bolest nebo nepohodlí, cvik okamžitě přerušte. Je možné, že cvik vykonáváte příliš intenzivně, nebo že existuje jiný zdravotní problém, který by měl být předmětem konzultace s odborníkem.

Posilování svalů chodidla může mít značný vliv na zlepšení vaší schopnosti vykonávat každodenní aktivity bez bolesti. Tento jednoduchý cvik je vynikajícím způsobem, jak začít budovat silnější a zdravější chodidla, což přispívá k celkovému zlepšení pohody a mobility. 

Masáž plantární fascie

Masáž plantární fascie je účinná metoda, která využívá principu tlaku a pohybu k uvolnění napětí a zlepšení cirkulace v oblasti paty a spodní části nohy. Tento přístup může být mimořádně prospěšný pro ty, kteří trpí bolestí způsobenou zánětem plantární fascie, běžně známým jako plantární fascitida. Použitím ruční masáže nebo pomocí předmětu, jako je tenisový míček, můžete cíleně pracovat na problematických oblastech a podpořit proces hojení.

Jak na masáž plantární fascie

Použití míčku (například tenisového míčku)

  • Příprava: Vyberte si míček odpovídající velikosti a textury. Tenisový míček je ideální díky své pružnosti a velikosti, která umožňuje efektivní cílení na plantární fascii.
  • Výchozí pozice: Sedíc na židli nebo stojíc, položte míček na podlahu a umístěte ho pod chodidlo nohy, kterou chcete masírovat.
  • Masáž: Pomalu začněte válet míček pod chodidlem, od špičky po patu a zpět. Tlak přizpůsobte podle svého pohodlí; měli byste cítit příjemnou masáž, nikoli bolest. Zaměřte se na obzvláště citlivé nebo bolestivé oblasti, ale nevyvíjejte příliš velký tlak, který by mohl způsobit větší nepohodlí. Masáž provádějte několik minut na každou nohu, přičemž se snažte udržovat rovnoměrné tempo a tlak.

Ruční masáž

  • Použití rukou k masáži: Pokud preferujete přímější přístup, můžete k masáži plantární fascie použít prsty a dlaně. Sedněte si pohodlně a uchopte nohu tak, abyste měli přístup ke spodní části chodidla.
  • Technika masáže: Pomocí palců vyvíjejte středně silný tlak a vykonávejte pomalé, kruhové pohyby podél celého chodidla s důrazem na klenbu nohy, kde se plantární fascie nachází. Můžete také použít dlaně k vykonávání tlakových pohybů od špičky nohy směrem k patě, což pomůže stimulovat krevní oběh v této oblasti.

Důležitá upozornění

Masáž by měla být prováděna s cílem uvolnit napětí a zlepšit cirkulaci, nikoli způsobit bolest. Pokud pocítíte zvýšenou bolest nebo nepohodlí, zmírněte tlak nebo přerušte masáž. Pravidelná masáž plantární fascie může významně přispět ke zmírnění bolesti a podpoře hojení, avšak pokud se symptomy nezlepšují nebo se zhoršují, doporučujeme konzultovat odborníka pro další vyšetření a léčbu. Tato jednoduchá, ale účinná metoda masáže může být skvělým doplňkem k vašemu dennímu režimu při léčbě a prevenci bolesti paty a zánětu plantární fascie. Pravidelnou masáží můžete dosáhnout významné úlevy a zlepšit mobilitu a pohodlí vašich nohou.

Ortopedické vložky Medicovi

5_uzitecnych_tipu_jak_se_zbavit_bolesti_paty

Dnes jsou téměř všechny bolesti paty označovány jako patní ostruha. V medicíně je patní ostruha definována jako vápenatý výrůstek (kalcifikát) na patní kosti. I když je tvorba kalcifikátů viditelná na rentgenových snímcích, bolesti jsou velmi vzácné. Většina bolestí paty vzniká v důsledku nadměrného zatížení šlach v chodidle, zejména plantární fascie, což je lékařsky definováno jako plantární fascitida. Plantární fascie je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Geneticky jsme jako lovci a sběrači přizpůsobeni na bosou chůzi po tvrdém a nerovném povrchu. Při takovém pohybu jsou šlachy v chodidlech procvičovány. Dnes se převážně pohybujeme po rovném povrchu a nosíme těsnou obuv se stélkou s tvarovanou (podpůrnou) klenbovou částí. Nošení takovéto obuvi má za následek výraznou redukci pohybu podélných šlach chodidel (tedy plantární fascie), s následkem snížení pružnosti těchto šlach. Při nedostatečné pružnosti podélných šlach (hlavně plantární fascie) může již i malá zátěž způsobit poškození tkáně. Vzniká trhlina, která vede k zánětu nazývanému plantární fascitida. Trhlina se pokryje jizvovitou tkání, která je mnohem méně pružná než plantární fascie a vzniká intenzivní bolest chodidel.

Úleva od bolesti s vložkami Medicovi

Senzorická (smyslová) terapie vlnami vody v ortopedických vložkách MEDICOVI poskytuje účinné tlumení bolesti při každém došlápnutí. Tlumení při došlápnutí podnítí tlakové vlny vody ve vložkách Medicovi vykonat správný pohyb paty, svalů a šlach chodidla a také sérii malých vertikálních pohybů. Tyto pohyby posilují úlevu od bolesti přirozeným působením od paty až k šlachám a svalům. Zmíněné vertikální pohyby také zvyšují jejich pružnost. Vyvolaný pohyb současně výrazně zlepšuje prokrvení. Pomocí zvýšené cirkulace krve narůstá přísun energie do oblasti paty a celého chodidla.

Aktivní pohyb šlach a svalů chodidla pomocí terapie vlnami vody s vložkami MEDICOVI je účinnou metodou ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti v oblasti paty, ale i chodidel, kotníků, kolen, beder a zad.

Proč nosit ortopedické vložky Medicovi?

Podpora a rozložení tlaku

Ortopedické vložky Medicovi Twin-heels a Medicovi T40 jsou navrženy tak, aby efektivně rozložily tlak po celé ploše chodidla. Takto rozložený tlak pomáhá snížit zatížení na konkrétní body, zejména v oblasti paty a klenby chodidla, kde může být bolest nejintenzivnější. Takto přispívají ke snížení bolesti a zlepšení pohodlí při chůzi.

Uvolnění napětí v plantární fascii

Pravidelným používáním může díky patentované terapii vlnami vody dojít k postupnému zmírnění a odstranění příznaků spojených s plantární fascitidou.

Zlepšení držení těla a rozložení zatížení

Vložky Medicovi nejen zlepšují pohodlí chodidel, ale mají také pozitivní vliv na celkové držení těla, což vede ke snížení bolesti nejen v nohou, ale i v koleni, bocích a zádech.

Flexibilita a přizpůsobivost

Ortopedické vložky od Medicovi jsou navrženy tak, aby se přizpůsobily různým typům obuvi a potřebám uživatele. Jejich flexibilita znamená, že je bez obětování pohodlí nebo stylu můžete nosit v denních botách, sportovní obuvi i dokonce v elegantní obuvi.

Jak začít?

Před začátkem používání ortopedických vložek Medicovi je důležité si vybrat správný typ a velikost vložky, která nejlépe vyhovuje vašim individuálním potřebám.

Nošení ortopedických vložek může být účinnou součástí komplexní strategie léčby bolesti paty a zlepšení celkového zdraví nohou. S pravidelným používáním a správnou péčí mohou vložky Medicovi poskytnout dlouhotrvající úlevu a podporu, kterou vaše nohy potřebují pro aktivní a pohodlný život. 

Ortopedické vložky Medicovi kupujete bez rizika s 100% zárukou spokojenosti. Pokud byste nebyli z jakéhokoli důvodu spokojeni, můžete své vložky do 30 dnů od jejich nákupu vrátit. Recenze na vložky najdete přímo zde.

 

 


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.