Bolest zad, tip na vhodné cviky

Bolest_zad_tip_na_vhodne_cviky

Bolest zad není pouze dočasným nepohodlím, ale stavem, který může hluboce ovlivnit každodenní fungování jedince, jeho pracovní život, sociální interakce a celkovou pohodu. Často vnímána jen jako běžný problém, realita bolesti zad může být mnohem závažnější.

Příčiny bolesti zad

Bolesti zad mohou být rozděleny do několika kategorií:

  • Funkční poruchy: Nevhodná poloha při sezení často vede k bolesti dolní části zad. Sedavý životní styl může oslabit svaly potřebné k podpoře páteře, což způsobuje bolest zad uprostřed a bolest zad nad hýžděmi.
  • Tvarové poruchy: Skolióza a kyfóza jsou příklady, které mohou způsobit bolest páteře a jsou častými příčinami bolesti zad v horní části.
  • Zánětlivé stavy: Sakroiliitida a ankylózující spondylitida jsou zdrojem bolesti bederní páteře a bolesti křížů. Symptomy mohou zahrnovat bolest na pravé straně zad nebo bolest na levé straně zad.
  • Chronické stavy: Artritida a osteoporóza jsou časté příčiny chronické bolesti křížů a mohou způsobit nesnesitelnou bolest zad.

Funkční poruchy

Bolest_zad_tip_na_vhodné_cviky

Funkční poruchy páteře se týkají problémů, které vznikají v důsledku nesprávného zatížení a mechanických návyků v každodenním životě:

  • Nevhodná poloha při sezení: Dlouhé hodiny strávené sezením, zejména s nevhodnou ergonomií (například u počítače), mohou vést k bolesti dolní části zad. Tento problém je obzvláště častý v moderním pracovním prostředí, kde jsou pracovníci vystaveni dlouhodobému sezení bez adekvátní podpory zad.
  • Sedavý životní styl: Nedostatek fyzické aktivity oslabuje zádové svaly, což snižuje jejich schopnost adekvátně podporovat páteř. To může způsobit bolesti uprostřed zad a často i bolesti nad hýžděmi. Posilnění zádových a břišních svalů je klíčové pro prevenci těchto problémů.

Tvarové poruchy

Tvarové poruchy jsou vrozené nebo získané abnormality páteře, které mohou výrazně ovlivnit její funkci a způsobit bolest:

  • Skolióza: Je to stav, kde páteř nabývá tvar "S" nebo "C", což může vést k nerovnoměrnému zatížení svalů a obratlů, často doprovázenému bolestí. Kyfóza: Představuje nadměrné zakřivení páteře směrem ven (hrb), což může způsobit bolest zejména v horní a střední části zad, a je častou příčinou bolesti zad v horní části.

Zánětlivé stavy

Zánětlivé stavy jsou často autoimunitního charakteru a mohou postihovat různé části páteře a související struktury:

  • Sakroiliitida: Tento zánět sakroiliakálního kloubu, kde se spojuje dolní část páteře s pánví, může vést k bolestem křížů a šířící se bolesti do dolních končetin.
  • Ankylozující spondylitida: Je zánětlivé onemocnění, které primárně postihuje klouby páteře a pánve, vedoucí k tuhnutí a bolesti, která může být mimořádně intenzivní a často se objevuje jako bolest na pravé nebo levé straně zad.

Chronické stavy

Bolest_zad_tip_na_vhodné_cviky

Chronické stavy zahrnují onemocnění, které mají dlouhodobý vliv na páteř a jsou častými příčinami perzistentní bolesti:

  • Artritida: Zánět kloubů, včetně těch, které jsou součástí páteře, může vést k bolesti, ztuhlé páteři a omezenému pohybu. Tento stav je častou příčinou bolesti v dolních i horních částech zad.
  • Osteoporóza: Snížení hustoty kostí, typické pro starší osoby, může způsobit, že obratle jsou náchylnější na zlomeniny, což způsobuje akutní bolest. Osteoporóza může být příčinou nesnesitelné bolesti zad, zejména pokud dojde k zlomeninám.

Mapa bolesti zad

Mapa bolesti zad naznačuje, že lokalizace bolesti může odhalovat její příčinu:

Bolesť dolní části zad a bolesť zad nad hýžděmi

Tyto typy bolesti jsou nejčastěji spojené s dolní částí páteře, známou jako lumbální oblast. Příčiny mohou zahrnovat:

  • Mechanické příčiny: Například nadměrné fyzické zatížení, nevhodné zdvíhání těžkých předmětů, nebo dlouhé sezení bez adekvátního ergonomického uspořádání. Tyto aktivity můžou vést k přetížení disku nebo svalů.
  • Hernie disku: Vysunutí meziobratlové ploténky, které může tlačit na nervy, což způsobuje bolesti, které mohou sahat až do dolních končetin.
  • Degenerativní onemocnění: Jako je osteoartritida nebo spondylóza, které postupně zhoršují stav obratlů a disků.
  • Zánětlivé onemocnění: Jako je ankylózující spondylitida, která může vést k zánětu v sakroiliakálních kloubech a okolních strukturách.

Bolesť zad na pravé nebo levé straně

Bolesť lokalizovaná na jedné straně může indikovat specifické problémy, jako jsou:

  • Zánětlivé stavy: Jako je sakroiliitida, která způsobuje bolesti koncentrované na pravé nebo levé straně nad pánví.
  • Myofasciální bolesti: Které jsou důsledkem trigger points (spouštěcích bodů) ve svalích. Renální nebo urologické problémy: Jako jsou ledvinové kameny nebo infekce, které mohou vyzařovat bolest do zad.
  • Gynekologické nebo gastrointestinální stavy: Mohou také způsobit bolesť na jedné straně zad v důsledku zánětu nebo jiných problémů umístěných v břiše.

Bolesť uprostřed zad a bolesť páteře uprostřed

Bolesť lokalizovaná uprostřed zad, obvykle zahrnující hrudní oblast, může být spojena s následujícími faktory:

  • Mechanické problémy: Jako jsou špatné držení těla a dlouhé sezení, což vede k přetížení hrudní páteře.
  • Degenerativní změny: V hrudní oblasti, které jsou méně časté než v lumbální nebo krční části ale mohou stále způsobovat bolesti.
  • Svalové napětí: Zejména při dlouhodobém stresovém stavu nebo po fyzické aktivitě.
  • Ochorenia vnútorných orgánov: Problémy srdce, jater, nebo plic mohou způsobit bolest vyplňující do hrudní páteře.

Bolesť zad v horní části

Bolesť v horní části zad, často vnímaná kolem ramen a krku, může mít více příčin:

  • Napětí v ramenách a krku: Způsobené dlouhodobým sezením, špatnou ergonomií při práci, nebo stresem.
  • Krční degenerativní disková choroba: Která postihuje disky v krční páteři. Myofasciální bolesti: Vyskytující se v důsledku svalového napětí mezi lopatkami.
  • Traumy nebo úrazy: Jako jsou whiplash nebo jiné nárazy, které mohou postihnout oblast krku a horního zad. Jak bojovat proti bolesti zad

Prevence a správná péče mohou znamenat rozdíl mezi chronickou bolestí a zdravým zády:

  • Pravidelná fyzická aktivita: Posilnění páteře může pomoci předcházet bolestem zad v dolní části.
  • Ergonomické pracovní prostředí: Sníží riziko vzniku bolesti zad vpravo dole nebo bolesti zad vlevo dole. Adekvátní odpočinek a správná poloha při spánku: Zmírní existující bolesti páteře.
  • Lékařská pomoc: Při nesnesitelné bolesti zad je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Všechny části těla jsou navzájem propojené a tvoří kinetický řetěz. Chodidla jsou základem celého kinetického řetězu, který dále postupuje přes kotníky, kolena, boky k páteři. Odborníci se shodují v tom, že nesprávné postavení chodidel vytváří dominový efekt nesprávného držení celého těla, které se dále šíří přes kotníky, kolena, boky, záda a krk. Svaly a šlachy jsou potom více namáhané, aby stabilizovaly držení těla. Vzniká tak bolesť. Jedinečná terapie vlnami vody s ortopedickými vložkami Medicovi T40 poskytuje nejen účinné tlumení při došlape, ale i okamžitou úlevu od bolesti. Tlumení při došlape podnítí hydraulické tlakové vlny v ortopedických vložkách Medicovi provádějící sériu vertikálních pohybů. Tyto pohyby posilují přirozené tlumení bolesti působením na šlachy, zejména při delším stání.

 Hydraulické tlakové vlny senzorické terapie vlnami vody v ortopedických vložkách Medicovi podněcují chodidla k neustálému pohybu. Tyto pohyby se šíří od chodidel dále směrem do pohybového aparátu a automaticky zajišťují úlevu od bolesti a uvolněné držení těla. Při maximální rotaci těla ze strany na stranu cítíme, že točivý pohyb s ortopedickými vložkami Medicovi T40 vyvolává menší zátěž kotníků, kolen, boků a zad než při točivém pohybu bez vložek Medicovi. To samé cítíme i naboso na tvrdém a nerovném povrchu. Menší zátěž kotníků, boků a zad má za následek úlevu od bolesti.

Cvičení také může být významným způsobem, jak zmírnit bolesti zad, zvýšit flexibilitu, posílit svaly a zlepšit držení těla. Zde jsou některé z nejúčinnějších cviků při bolestech zad, které by měly být prováděny pravidelně, ideálně pod dohledem fyzioterapeuta:

Jemné protahování dolní části zad

Jak na to:

Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a nohami na podlaze. Pomalu přitáhněte jedno koleno k hrudi, zatímco druhá noha zůstane rovná na podlaze. Držte tuto pozici po dobu 20-30 sekund, poté opakujte s druhým kolenem. Na závěr přitáhněte obě kolena k hrudi a uvolněte dolní část zad.

Pozice kočky (Marjaryasana)

Jak na to: Začněte na všech čtyřech v neutrálním stavu s rukama přímo pod rameny a koleny pod boky. Při výdechu pomalu zahrbte záda k stropu, současně zatlačte bradu k hrudníku a kostrč směrem k podlaze, abyste zvýraznili zakřivení zad. Pomalu se vraťte do výchozí pozice a opakujte pohyb 5-krát.

Pohyby pánve

Jak na to: Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a nohami ploše na podlaze. Zatáhněte břišní svaly a pomalu nakloňte pánev směrem k hrudníku, zatímco záda tlačíte k podlaze. Uvolněte a opakujte 10-15 krát.

Mostík

Jak na to: Lehněte si na záda, nohy pokrčené a chodidla ploše na zemi, ruce podél těla. Zvedněte pánev směrem ke stropu, dokud nevytvoříte přímou linii od ramen po kolena. Držte pozici pár sekund, poté pomalu spusťte pánev zpět na podlahu. Opakujte 10-15 krát.

Rotace bederní páteře

Jak na to: Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly na podlaze. Rozpažte ruce do stran pro stabilizaci. Přitáhněte pravé koleno k hrudi, položte levou ruku na pravé koleno a pomalu ho přeneste přes levou stranu těla. Snažte se udržet pravé rameno na zemi. Držte pozici 5-8 nádechů, poté pomalu vraťte nohu zpět a opakujte na druhé straně.

Protahování piriformis svalu

Jak na to: Lehněte si na záda, obě nohy pokrčené, chodidla na podlaze. Přeložte kotník pravé nohy přes levé koleno. Přitáhněte levou nohu k hrudi, držíce za stehno, dokud necítíte protažení v pravé zadní části stehna. Držte pozici 20-30 sekund a poté opakujte na opačné straně.

Pozice "Kobra" (Bhujangasana)

Jak na to: Lehněte si na břicho s dlaněmi umístěnými vedle vašich prsou, lokty přitáhnuté k tělu. Při nádechu pomalu zvedněte hrudník od země, tlačte dolní část těla a pánev do země. Udržujte pozici několik sekund, poté při výdechu pomalu klesněte zpět na podložku. Opakujte cvik 3-5 krát.

Cvik "Bird Dog" (Střídavé natahování ruky a nohy)

Jak na to: Začněte na všech čtyřech s rukama pod rameny a koleny pod boky. Natáhněte pravou ruku dopředu a současně zvedněte a natahněte levou nohu dozadu, udržujte záda a pánev ve stabilní, neutrální pozici. Držte pozici na několik sekund, poté pomalu vraťte ruku a nohu do výchozí pozice a opakujte na opačné straně. Vykonávejte 5-10 opakování na každé straně.

Protahování sedacích svalů

Jak na to: Sedněte si na podlahu, jedno chodidlo přitáhněte pod koleno druhé nohy, která je pokrčená před vámi. Pomalu tlačte boky směrem ke koleni druhé nohy, zatímco druhou rukou mírně tlačte na pokrčené koleno. Držte tuto pozici 15-30 sekund a uvolněte. Opakujte na opačné straně.

Tato cvičení by měla být prováděna pravidelně, nejlépe každý den, aby se dosáhlo nejlepšího zmírnění bolesti zad. Je důležité poslouchat své tělo a vykonávat cviky bez toho, abyste se přetěžovali. V případě akutní bolesti nebo pokud se bolest zhorší, je důležité obrátit se na lékaře nebo fyzioterapeuta.

Bolest zad může mít mnoho podob a příčin, od bodání v zádech až po pálení zad mezi lopatkami. Rozpoznání a správná léčba konkrétního typu bolesti jsou klíčové pro účinnou úlevu a obnovení funkčnosti. Nezanedbávejte příznaky prochladnutého zad nebo bolesti žeber od páteře a v případě potřeby se obraťte na odborníka.


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.