Histaminová intolerance

Histaminová intolerance

Histaminová intolerance je termín, který může znít pro mnohé cize, ale pro ty, kteří s ní bojují, představuje zásadní vliv na jejich život. Ale co vlastně znamená být intolerantní na histamin a jak se s tím vyrovnat?

Histamin a jeho role v těle

Histamin je organická látka, která se v těle nachází ve velkém množství. Je to jedna z mnoha látek, které se podílejí na imunitní reakci a pomáhají rozšiřovat cévy a zvyšovat průtok krve. V normálním množství je neškodný, ale v případě, že tělo nedokáže zpracovávat jeho velké množství, může způsobit problémy.

Příznaky a spouštěče

Histaminová intolerance se může projevit různými způsoby:

zarudnutí kůže a svědění, otoky, zejména kolem očí a úst, bolesti hlavy a migrény, potíže s dýcháním, zažívací problémy, únava.

Histamin se nachází v mnoha potravinách, zejména v těch, které jsou dlouho skladovány nebo jsou tzv. zrající, jako jsou sýry, nápoje jako víno, fermentované produkty, ale nachází se také v některých druzích ryb a masa.

Diagnostika a léčba

Histaminová intolerance se diagnostikuje na základě symptomů a potravinového deníku, kde pacienti zaznamenávají, co jedli a jaké měli následné příznaky. Často se provádí také test měřící hladinu enzymu DAO v těle, který pomáhá rozkládat histamin.

Léčba spočívá především v omezení příjmu potravin bohatých na histamin a případně v užívání antihistaminik nebo doplňků s enzymem DAO.

Potraviny: Ano a ne

ANO:

čerstvé maso a ryby, vejce, čerstvé ovoce a zelenina (kromě rajčat, špenátu a lilků), rýže, quinoa.

NE:

Alkohol, fermentované potraviny, zrající sýry, konzervované potraviny.

Histaminová intolerance a pohybová aktivita

Pohybová aktivita je důležitá pro všechny, včetně těch s histaminovou intolerancí. Má však několik důležitých aspektů. Intenzivní aktivita může totiž způsobit uvolnění histaminu v těle, což může symptomy zhoršit.

VHODNÝ POHYB:

Jóga, plavání, chůze, strečink.

NEVHODNÝ POHYB:

intenzivní kardio trénink, silové cvičení s vysokým zatížením.

Sportovní vložky Medicovi Sport 100

Při výběru vhodné obuvi pro pohybovou aktivitu je důležité myslet i na podporu chodidel. Sportovní vložky Medicovi Sport 100 jsou ideální pro ty, kteří hledají komfort a ochranu při pohybu. Patentovaná terapie vlnami vody ve sportovních vložkách Medicovi Sport 100 nejenže poskytuje potřebnou podporu, ale také tlumí bolest, což je obzvlášť důležité pro ty, kteří mají citlivá chodidla nebo jiné bolesti spojené s pohybovou aktivitou.

Závěr

Histaminová intolerance může být náročná, ale s informacemi a podporou můžeme najít způsoby, jak s ní žít a užívat si aktivní a zdravý život.


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.