Ganglion

Ganglion

Objevili jste si na zápěstí nebo v dlani podivnou uzlinu z vazivové tkáně? Způsobuje Vám tento kulovitý útvar bolest, nebo naopak omezuje pohyblivost kloubu, aniž by bolel? Omezuje Vás při běžných denních aktivitách? Trápí Vás estetický vzhled vyboulené kůže na tomto místě? Může to být příznak tzv. ganglionu.

Ganglion je zajímavým a poměrně běžným zdravotním problémem, který může postihnout různé části těla, zejména v oblasti kloubů a šlach. V tomto článku se podíváme na to, co ganglion je, jak vzniká a jakými způsoby se obvykle léčí.

Co je ganglion?

Ganglion, známý také jako bibulka nebo hygroma, je benigní (nezhoubný) útvar, který vzniká v blízkosti kloubů a šlach. Gangliony jsou obvykle malé, kulovité cysty nebo váčky, které obsahují viskózní tekutinu. Mohou se objevit na různých místech těla, ale nejčastěji se vyskytují na zápěstí a rukou. Můžou se ale také vyskytovat na kotnících nebo kolenech. Na chodidlech může být ganglion nepříjemným problémem, který může způsobit bolest a omezenou pohyblivost chodidla. Ortopedické vložky, jako například vložky od značky Medicovi H20, mohou být užitečným doplňkem k léčbě ganglionu na chodidle.

Jak vzniká ganglion?

Přesné příčiny vzniku ganglionu nejsou zcela jasné, ale existuje několik teorií. Jedna z hlavních je, že ganglion vzniká v důsledku degenerace nebo poškození šlachy nebo kloubního pouzdra. Tato degenerace může způsobit hromadění synoviální tekutiny (tekutiny, která obklopuje kloubní dutinu) v malém váčku, což vytváří ganglion.

Další možnou příčinou vzniku ganglionu může být opakované zatěžování nebo traumatické poranění konkrétní části těla, která způsobí zánět nebo degeneraci šlachy.

Symptomy ganglionu:

Symptomy ganglionu mohou zahrnovat:

  1. Kulatý útvar pod kůží, který může být pružný až tuhý.
  2. Bolest nebo tlak v oblasti ganglionu.
  3. Omezenou pohyblivost v případě, že ganglion stlačuje nervy nebo kloubní struktury.

Diagnostika ganglionu zahrnuje několik kroků, které pomáhají lékaři určit, zda pacient trpí touto benigní cystou, a provést diferenciální diagnózu s jinými podobnými stavy. Zde je přehled kroků v diagnostickém procesu:

  1. Anamnéza a fyzikální vyšetření: Lékař začne tím, že provede podrobnou anamnézu, což zahrnuje otázky týkající se symptomů, délky trvání potíží a případných traumatických událostí v minulosti. Důležité je také posoudit, zda pacient trpí bolestí nebo omezenou pohyblivostí v oblasti, kde se cysta nachází. Fyzikální vyšetření může lékaři poskytnout první dojem o povaze a velikosti cysty.
  2. Zobrazovací vyšetření: Pokud je to nezbytné nebo pokud jsou příznaky nejasné, lékař může doporučit zobrazovací vyšetření. To může zahrnovat rentgenový snímek, ultrazvukové vyšetření (ultrasonografii) nebo magnetickou rezonanci (MRI). Tato vyšetření mohou lékaři pomoci vizualizovat cystu a určit její přesnou lokalizaci a velikost.
  3. Aspirace tekutiny: Pokud je ganglion dostatečně velký a příznaky jsou obtěžující, lékař může provést takzvanou aspiraci. Během tohoto postupu lékař užije jehlu k odsátí tekutiny z cysty. Tato tekutina může být analyzována na přítomnost krve nebo infekce, což může pomoci v diferenciální diagnostice a vyloučení jiných onemocnění.
  4. Biopsie: V některých případech může být provedena biopsie ganglionu, zejména pokud má lékař podezření na jinou než ganglionovou povahu útvaru. Biopsie zahrnuje odebrání vzorku tkáně z cysty, který je poté analyzován laboratorními testy.
  5. Diferenciální diagnóza: Lékař bude zvažovat i jiné možné diagnózy, které by mohly mít podobné příznaky, jako jsou kloubní artritida, synovitida nebo nádory. Zobrazovací vyšetření a laboratorní testy mohou pomoci vyloučit tyto jiné stavy.

Po provedení těchto diagnostických kroků bude lékař schopen potvrdit diagnózu ganglionu a rozhodnout o vhodném léčebném plánu, který může zahrnovat pozorování, aspiraci, injekci kortikosteroidů nebo chirurgický zákrok, a to podle závažnosti příznaků a potřeb pacienta. Je důležité brát v úvahu, že léčba ganglionu by měla být individualizována podle každého konkrétního případu.

Obvyklá léčba ganglionu:

Léčba ganglionu závisí na závažnosti příznaků a místě, kde se nachází. Zde jsou některé z běžných způsobů, jak se ganglion léčí:

  1. Pozorování: Pokud ganglion nezpůsobuje výrazné obtíže nebo bolesti, může lékař doporučit pouhé pozorování. Gangliony mohou někdy zmizet samy, a tak lékař může rozhodnout, že není potřeba žádná aktivní léčba.
  2. Aspirace: Lékař může provést postup známý jako aspirace, při kterém se jehlou odsaje tekutina z ganglionu. Tento postup může pomoci zmírnit bolest a tlak. Bohužel se však gangliony často znovu objeví.
  3. Injekce kortikosteroidů: Do ganglionu může být podána injekce kortikosteroidů, která snižuje zánět a bolest. Tato metoda může být účinná, ale opět se může objevit recidiva.
  4. Chirurgický zákrok: Pokud ganglion způsobuje silnou bolest, omezenou pohyblivost nebo se opakovaně vrací, může lékař navrhnout chirurgický zákrok k odstranění ganglionu. Tento zákrok může být prováděn minimálně invazivně.

Je důležité si uvědomit, že gangliony mohou mít různou velikost a závažnost příznaků, a proto by měla být léčba individualizována podle potřeb každého pacienta. Pokud máte podezření na ganglion nebo trpíte příznaky, měli byste se poradit s lékařem, který vám může doporučit nejvhodnější léčebný plán.

V závěru lze říci, že gangliony jsou relativně běžným jevem, který může způsobit nepříjemné příznaky. Nicméně existuje několik léčebných možností, které mohou pomoci pacientům zmírnit bolest a zlepšit jejich kvalitu života. Nejlepší je konzultovat problém s odborníkem na ortopedii nebo chirurgii, jenž vám pomůže určit nejlepší postup v léčbě vašeho ganglionu.

 


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.