Bolest paty: Tam, kde jiné metody selhávají, přichází Medicovi

Bolest_paty_Tam_kde_jine_metody_selhavaji_prichazi_Medicovi

Bolest paty může znepříjemnit každodenní aktivity a stát se opravdovou noční můrou, zejména pokud jste aktivní člověk. Ať už se bolest objevuje po běhání nebo dokonce během obyčejné chůze, je důležité vědět, jak správně reagovat a co dělat, aby se potíže neprohlubovaly.

Příčiny bolesti paty

V současnosti se téměř veškeré bolesti paty označují termínem „patní ostruha“. V medicíně je patní ostruha definována jako vápníkový výrůstek na patní kosti (Calcar calcanei). Příčin bolesti paty může být ale mnohem více. Nepříjemné stavy spojené s bolestí paty jsou většinou důsledkem nadměrného přetěžování šlach v chodidle. Jedním z problémů je Plantární fasciitida (zánět Plantární fascie), která se vyznačuje ostrou bolestí v patě především ráno po probuzení. Během dne se projeví po delším sezení a následné chůzi. Jednou z méně známých, ale o to bolestivějších příčin je dna, způsobená nadměrnou tvorbou kyseliny močové v těle, která se může ukládat právě v oblasti kloubů, včetně paty. Plantární fascitida, neboli zánět plantární fascie, je další častou příčinou bolesti, která se vyznačuje ostrou bolestí především ráno po probuzení a po delším sezení.

Jak vzniká Plantární fascitida?

Původně jsme jako lovci a sběrači byli přizpůsobeni na bosou chůzi po tvrdém a nerovném povrchu, při které jsou šlachy nohou stále namáhány. Dnes chodíme po téměř rovném povrchu a v těsných botách, které mají často fixační vložku pro chodidlo (hlavně sportovní boty), což vede k výrazné redukci pohybu podélných šlach na chodidle mající za následek snížení elasticity právě těchto chodidlových šlach.  Při špatné pružnosti podélných šlach na nohou (plantární fascie) může už i malá zátěž způsobit poškození tkáně: vznikne trhlina vedoucí k zánětu nazývanému Plantární fascitida. Trhlina se pokryje jizevnatou tkání, která je méně pružná než fascie, a problém se prohlubuje.

Symptomy

Hlavním příznakem Plantární fascitida je bolest na spodní části paty směrem dopředu po stranách až do přední části chodidla. Bolest bývá nejsilnější po ránu a po odpočinku, po kterém znovu začneme chodit (bolest paty při chůzi). Je možné, že bolest postupuje od paty podél nohy přes nárt až k Achillově šlaše.

Jak provést domácí vyšetření na patní ostruhu?

Bolest_paty_Tam_kde_jine_metody_selhavaji_prichazi_Medicovi

Pokud máte podezření na patní ostruhu, ideální je návštěva lékaře či fyzioterapeuta, kteří mohou pomocí rentgenu tento stav potvrdit. Avšak existují způsoby, jak si můžete pomoci i doma před samotnou návštěvou specialisty. Zkuste pečlivě prohmatat oblast kolem paty. Nebojte se použít dostatečný tlak a prsty posunovat po kosti ve všech směrech. Jakmile narazíte na místo, které je výrazně bolestivější než ostatní části chodidla, může to být známka začínající patní ostruhy.

Vyšetření bolesti paty u lékaře

Vyšetření bolesti paty u lékaře obvykle zahrnuje několik kroků, které pomáhají diagnostikovat příčinu bolesti a určit nejvhodnější léčebný plán. Bolest paty může mít mnoho příčin, včetně plantární fascitidy, patních ostruh, zánětu Achillovy šlachy, a dalších podobných problémů. Zde je podrobný popis toho, jak obvykle vyšetření probíhá:

Bolest_paty_Tam_kde_jine_metody_selhavaji_prichazi_Medicovi

Lékař začne s podrobným rozhovorem, aby zjistil vaši lékařskou historii a specifika vašich symptomů. Bude se ptát na:

  • Druh bolesti: Jaký druh bolesti cítíte (tupá, bodavá, palčivá atd.)?
  • Lokalizace bolesti: Kde přesně bolest cítíte?
  • Čas výskytu: Kdy bolest nastává (ráno, během chůze, v klidu)?
  • Délku trvání: Jak dlouho bolest trvá a jak často se opakuje?
  • Předchozí zranění: Měli jste v minulosti nějaké zranění paty nebo nohy?
  • Životní styl a aktivity: Jaké typy aktivit provádíte (běh, skákání, dlouhé stání atd.)?
  • Lékař provede fyzikální vyšetření paty a nohy, aby posoudil:
  • Stav kůže a otoky
  • Rozsah pohybu v kotníku a noze.
  • Palpační citlivost - prohmatání paty a okolních struktur, aby zjistil přesně bolestivé místo.
  • Stabilita a deformity - zkoumání možných deformit, které by mohly přispívat k bolesti.
  • Chůze a postavení nohy - lékař může sledovat vaši chůzi, aby viděl jakékoliv anomálie v postavení nohy.

Na základě předběžného vyšetření může lékař nařídit různé diagnostické testy, jako jsou:

  • Rentgen: Klasické zobrazování, které pomůže identifikovat patní ostruhy a jiné kostní abnormality.
  • Ultrazvuk: Může být použit k vizualizaci měkkých tkání, včetně plantární fascie a okolních šlach.
  • MRI (Magnetická rezonance): Pro detailní obraz měkkých tkání, včetně identifikace zánětů a prasklin.

Jak bojovat s bolestí paty

Boj s bolestí paty vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje jak lékařské intervence, tak změny životního stylu a domácí péče. Zde jsou některé z osvědčených metod, které mohou pomoci zmírnit bolest paty a podpořit uzdravení:

Léčba léky

Základem léčby mohou být léky proti bolesti obsahující protizánětlivé složky jako diklofenak, ibuprofen nebo naproxen. Tyto preparáty pomáhají zmírňovat bolest a omezují zánětlivý proces.

Ortopedické vložky Medicovi

Senzorická terapie vodními vlnami v ortopedických vložkách do bot Medicovi poskytuje velmi účinné tlumení došlapu. Tlumení při došlapu přinutí hydraulické tlakové vlny, vodními vlnami provést správně pohyb paty, svalů a šlach chodidla a také sérii malých vertikálních pohybů. Tyto pohyby posilují úlevu od bolesti po nárazu přirozeným působením skrz polštář paty k šlachám a svalům, a tím zvýší jejich elasticitu. Vyvolaný pohyb současně výrazně zvyšuje prokrvení, čímž roste přívod energie do oblasti paty. Aktivní pohyb šlach a svalů chodidla, který terapie vodními vlnami v ortopedických vložkách do bot Medicovi Twin-heels a Medicovi T40 podporuje, a dynamické uvolnění tlakové bolesti je velmi efektivní terapií ke snížení nebo odstranění bolesti paty. 

Fyzikální terapie

Chladivé gely s kostivalem a kaštanem, a masáže po sportovní aktivitě nebo náročném dni pomáhají uvolnit napětí v svalstvu a šlachách kolem paty. Pravidelná masáž chodidel může výrazně přispět k celkovému uvolnění a zlepšení pohody.

Rázová vlna

Pokud konzervativní léčba nepřináší požadované výsledky, může lékař zvážit léčbu rázovou vlnou. Tento neinvazivní postup využívá rázové vlny k rozbíjení kostního výrůstku a stimulaci hojení. Rázová vlna, známá jako extrakorporální šoková vlnová terapie (ESWT), je běžně používanou metodou pro léčbu různých stavů, jako jsou patní ostruhy, tendinitidy a jiné ortopedické problémy. Avšak jako každý lékařský zákrok může i tato terapie mít nevýhody nebo potenciální rizika:

  • Bolest během zákroku: Ačkoliv terapie rázovou vlnou je neinvazivní, někteří pacienti mohou během zákroku cítit bolest nebo nepohodlí.
  • Přechodné zhoršení symptomů: Po zákroku může u některých pacientů dočasně dojít ke zhoršení bolesti nebo otoku v léčené oblasti.
  • Nejistota účinnosti: V některých případech nemusí terapie rázovou vlnou poskytnout úlevu od bolesti nebo může účinek přijít jen částečně nebo se zpožděním.
  • Potřeba více sezení: Úplná léčba často vyžaduje několik sezení, což může být časově náročné a finančně nákladné.
  • Omezení po zákroku: Po terapii rázovou vlnou může být pacientovi doporučeno omezit fyzickou aktivitu, což může být nepříjemné pro ty, kteří jsou zvyklí na aktivní životní styl.
  • Nemožnost použití u všech pacientů: terapie rázovou vlnou není vhodná pro některé skupiny pacientů, jako jsou těhotné ženy, lidé s krvácivými poruchami nebo ti, kteří užívají antikoagulační léčbu.
  • Možné vedlejší účinky: Jako u každého lékařského zákroku existuje riziko vedlejších účinků, jako jsou modřiny, otoky, začervenání nebo, v řídkých případech, poškození tkáně.
  • Omezené pojištění: Ne všechny zdravotní pojišťovny pokrývají terapii rázovou vlnou, což může být finančně zatěžující pro pacienty, kteří si musí zákrok hradit sami.

Operace patní ostruhy

Operace patní ostruhy je chirurgický zákrok, který se provádí v případě, že konzervativní léčba a další neinvazivní metody nevedly k úlevě od bolesti a zánětu spojeného s patní ostruhou. Existují různé chirurgické postupy používané pro odstranění patní ostruhy a o nejvhodnějším postupu rozhodne lékař na základě individuálního stavu pacienta, přičemž operace patní ostruhy je obvykle poslední možností léčby, když konzervativní metody selhaly, neboť s sebou přináší i riziko neúplné úlevy od bolesti. Někdy se bolest může po čase i vrátit.

Ozařování patní ostruhy

Ozařování patní ostruhy (nebo radioterapie) je léčebná metoda, která se někdy používá k léčbě chronických bolestí způsobených patní ostruhou, zejména v případech, kdy konvenční léčebné metody, jako jsou fyzikální terapie, obuv s dobrou oporou nebo protizánětlivé léky, nepřinesly dostatečnou úlevu. Ozařování patní ostruhy, i když může být účinné při zmírnění bolesti, s sebou nese několik potenciálních rizik a vedlejších účinků. Tyto zahrnují:

  • Riziko rozvoje malignity: Ačkoliv je riziko považováno za nízké, použití ionizujícího záření vždy přináší určité riziko rozvoje rakoviny. Dlouhodobé účinky na tkáň v místě ozařování jsou předmětem diskusí a výzkumů.
  • Kožní reakce: Na místě ozařování může dojít k určitým kožním reakcím, jako je začervenání, odlupování nebo dokonce vředy, i když tyto vedlejší účinky jsou obvykle mírné a dočasné.
  • Možné zhoršení symptomů: V některých případech může ozařování krátkodobě zhoršit bolest nebo zánět předtím, než se stav zlepší.
  • Změny v tkáni: Ozařování může způsobit změny v tkáních a strukturách kolem paty, což může mít dlouhodobé účinky, ačkoliv jsou relativně vzácné.
  • Interakce s jinými stavy: Pacienti s určitými zdravotními stavy, jako jsou autoimunitní choroby nebo diabetes, mohou být náchylnější k vedlejším účinkům ozařování.
  • Omezená data o dlouhodobých účincích: Ačkoliv současné studie naznačují, že nízkodávková radioterapie je relativně bezpečná, stále existuje omezené množství dlouhodobých dat o její bezpečnosti a účinnosti. Před zahájením léčby patní ostruhy je nezbytné podrobně se poradit s lékařem.

Správná obuv

Výběr vhodné obuvi je klíčový. Nošení obuvi se stélkami s vystouplou klenbovou částí má často za následek oslabení šlach a svalů chodidel. Toto nerovnoměrné zatížení chodidel způsobuje pokles klenby a začínáme pociťovat bolest chodidel. Nerovnoměrně zatěžovaný povrch chodidel a s tím spojená stálá zátěž a tlak má přímou souvislost se snížením prokrvení chodidel, protože cévy a kapiláry jsou váhou stlačovány. Kožní buňky tak ztrácejí přívod energie a „unaví se“. Ztrácejí část nosné kapacity, kolabují a vzniká bolest.

 Cvičení pro chodidla

Jednoduché cvičení, které můžete provádět doma, zahrnuje rotace chodidla, tahy prstů nebo masáže pomocí tenisové míčky. Tyto aktivity pomáhají zlepšit pružnost chodidel a mohou předcházet dalším komplikacím. Informace o vhodných cvičeních pro zmírnění bolesti paty naleznete v předcházejícím blogu zde.

1. 

2. 

 3. 

 4.

Závěr

Bolest paty nemusí být trvalým problémem, pokud ji začnete řešit včas a správně. Kombinace léků, správné obuvi, preventivních cvičení a možná i alternativních terapií může vést k výraznému zlepšení. Nezapomínejte také na dostatek odpočinku a přiměřené rozložení fyzické zátěže během dne. Jakýkoli trvalý problém by měl být konzultován s odborníkem, aby se předešlo dalším zdravotním komplikacím.  


Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.